Tervetuloa

PÄÄKIRJOITUS 6/2005

Onnellisuus, mitä se on? Onneksi jokainen meistä voi sen itse päättää, ainakin omalta kohdaltaan. Silloin kun tulee tarve kommentoida toisen ihmisen onnellisuutta on hyvä muistaa vanha totuus, ”mikään ei ole helpompaa kuin arvostella toista ihmistä”. Tämän kun pidämme muistissamme on meillä itsellämmekin varmasti onnellisempi olo. Ajatellaanpa hieman positiivisesti. Vajaat puoli vuotta ja taas alkaa päivä pidentyä. Kesä kaikilla, Rättäri yksillä. Arpajaisissakin voi tulla vastaan tilanne jossa saat todeta, että onni jonka annoin pois on todellisuutta.

Nautintoja on monenlaisia. Joku tykkää 2CV:n rassaamisesta, toiselle se taas voi olla painajaista pahimmasta päästä. Tärkeintä meille kiltalaisille lienee se, että saamme nauttia toinen toistemme seurasta noissa Jaosten järjestämissä Kiltatapahtumissa. Killan kesäretken suunnatessa näin maailmankokousvuonna jälleen ulkomaille on koti Suomeen jäävillekin tarjolla muutama Kiltatapahtuma, ettei tarvitse olla ihan jouten. Retkimieltä reppuun ja kunnollinen autoilijan tiekartta vänkärille kouraan. Kyllä Suomestakin löytyy upeita paikkoja tuolta pääväylien sivussa maisemaa halkovilta paikallisteiltä. Nopeudetkin tuntuvat sopivan paremmin sätkämäiseen etenemiseen. Linnunlaulukin kuulu paremmin kun huristelee katto auki luonnon helmassa. Ukkoituminen on ollut päivän sana jo pitkään monessa autoiluun liittyvässä kerhossa. Kiitos teidän arvon KILTASISKOT näin ei ole päässyt käymään 2CV-Killassa. Killan tapahtumissa on perinteisesti pystytty säilyttämään tämä perhekeskeinen painotus riittävän hyvin. Haasteena kuitenkin on edelleen kaikille tapahtumajärjestäjille se miten palvella koko perhettä vauvasta vaariin.

Tieto kulkee ja jos mahdollista yhä nopeammin. Jotta pysyisimme kehityksen kelkassa, me jotka sitä haluamme, on meitä varten kehitteillä 2CV-Sähköset. Lisää infoa asiasta on tulossa niin Killan web-sivuilla, kuin myös Nyytisissä. Säikähtää ei toki tarvitse, sillä nämä sähköiset tiedotteet eivät tule ainakaan lähitulevaisuudessa, jos koskaan, syrjäyttämään painettua tekstiä.

Ympäristön suojelu on meidän kaikkien tärkeä ja vaativa tehtävä, jotta jää jotakin positiivista ihmettelemistä tuleville sukupolvillekin. EU- direktiivien mukaisesti ajoneuvojen päästönormit ovat jatkuvasti tiukentumassa. Tavoitteena on, että uusien autojen keskimääräinen CO2-päästöarvo olisi 120 g/km vuoteen 2012 mennessä. Kulutuslukemina tämä tarkoittaa bensiinikäyttöisillä autoilla noin 5 l/100 km. Tässähän on kyse palamisen myötä syntyvästä hiilidioksidista, jota luonto tarvitsee mutta ei määrättömästi. Hiilivedyt, typen oksidit, hiilimonoksidi ja hiukkaspäästöt ovat oma lukunsa. Voi vain todeta tuon CO2:n kohdalta, että 2CV täyttää näiltä osin normit vielä pitkään.
Wanhusten Waalinta kunniaan. Itse asiassa kaikki 2CV:t ovat luokiteltavissa Wanhuksiksi. Muistattehan, että kaasujalan keventäminen on asenteesta kiinni.


Oltermanni
-Matti vm55-PÄÄKIRJOITUS 5/2005

Erilaisuus on rikkaus ja voimavara. Tämä näkyy myös meissä kiltalaisissa. Meitä yhdistävänä tekijänä, kuten kaikki hyvin tiedämme, ovat nuo 2CV-pohjaiset kulkimet. Tämän Citroen 2CV:n ympärille syntyneen harrastuksen ja Killan perustamisen jälkeen seuranneen voimakkaan jäsenmäärän kasvun myötä oli aika kypsä Killan rekisteröimiselle viralliseksi yhdistykseksi vuotuiskokouksen päätöksellä vuonna 1975. Osaltaan rekisteröitymiseen vaikutti myös Pistohiekalla pidetty I kansainvälinen 2CV- ystävien maailmankokous. Killan jäsenmäärän kasvaessa ja toiminnan levitessä ympäri maata, alkoi myös jaoksia syntyä aktiivisten kiltalaisten toimesta.

Kaikki toiminta niin jaoksissa kuin myös Korkeassa Raadissa perustuu vapaaehtoiseen harrastamiseen kaikkien kiltalaisten yhteiseksi hyväksi. Killan protogollassa sanotaan, että säästetty markka on omassa taskussa ja että kiltatoverin etu on ennen omaa etua. Virkamiehistöstä luottamustehtävän saatuaan tulee valitun jäsenen myös muistaa, että säästetty markka on Killan kirstussa ja että Raati on vastuussa toiminnastaan koko kollegiumille. Tällä tavoin toimien luomme edellytykset Killan toiminnalle jatkossakin. Kilta tarvitsee vahvoja persoonallisuuksia ja ainakaan tähän mennessä ei niistä ole ollut pulaa.

Yksi vuoden kohokohta on ainakin näin allekirjoittaneelle se, kun saa hakea Sätkän talvisäilöstä ja ajaa hurauttaa sillä iloisesti tuonne liikenteen sekaan. Hetkessä palautuvat mieleen aikaisempien vuosien kesäiset lomamatkat ja osallistumiset Kiltatapahtumiin. Samalla syntyy jo ajatuksia tulevista retkistä. Mikäs sen mukavampaa ja jännittävämpää, kuin kokea talven yli hyvin levänneen kulkimen moottorin käyntiin pärähtäminen.

Tämän lehden numero on tosiaankin 5/05. Apua-Help on perinteisesti julkaistu numerolla neljä. Niin myös tälläkin kerralla ja se tullaan postittamaan jäsenistölle kesäkuun aikana. Se ken tahtoopi saada itselleen useamman kuin yhden Helpin, voi sitten lunastaa niitä Club Shopista, vaikkapa lahjaksi ystävilleen ulkomaille.

Ai että mikäkö on viikon luontoääni?

No sehän on takuuvarmasti tuo meille kaikille niin tuttu 2CV:n pakoputkesta kuuluva pörinä, jonka voi kuulla yhtä hyvin maalla kuin myös kaupungissa.

Ei muuta kuin rättäreitä bongailemaan.


Oltermanni
-Matti vm55-PÄÄKIRJOITUS / APUA-HELP 4/2005

Apua-Help julkaistaan Nyytisten numerona neljä. Se tullaan postittamaan jäsenistölle kesäkuun aikana.

Helppejä voi myös ostaa Club Shopista hintaan 5 € kpl. Seuraavan kerran niitä on myytävänä Isämestarin Rallin yhteydessä Jousivarparannassa. Helppejä saa myös postitse Matroonalta. Niillä voit yllättää vaikka naapurisi tai muuten vain hankkia sen lahjaksi 2 CV-ystävillesi ympäri maailman.

Apua-Help toimikunnan puolesta.


Oltermanni
-Matti vm55-PÄÄKIRJOITUS 3/2005

Taas on vappuajelut ajeltu ja saatu ”repiä” rätit auki. Hyvin monilla kiltalaisillahan se vuotuinen virallinen sätkäilykausi alkaa juuri toukokuun alussa päättyäkseen syksyn sateisiin. Yhä harvemmassa ovat ne sitkeät sissit, jotka käyttävät kuljintaan ympäri vuoden. Tämän toki ymmärtää, kun hetken miettii noita autoilun kustannuksia, teiden suolauksesta puhumattakaan. Kuten varsin hyvin tiedämme, eivät nuo kustannukset ole suinkaan laskussa vaan päinvastoin ja autoilun harrastamisen osalta jos mahdollista vielä rajummin. Harrastamisestahan 2CV:llä ajamisessa, näin uskallan väittää, puhtaasti on kyse. Nämä tosiseikat muistaen osaamme varmasti entistä enemmän arvostaa niitä omia ja myös kiltasiskojen ja veljien kulkimia.

Killan web-sivujen keskustelupalstaa seuratessa on voinut ilolla panna merkille siellä käytyjen juttujen asiallinen mutta sopivasti sätkämäinen ote. Otteita näistä jutuista saamme lukea myös Nyytisten sivuilta. Toivottavaa olisikin, että yhä useampi kiltalainen kirjautuisi käyttäjäksi tai ainakin vierailisi tuolla keskustelupalstalla. Jospa vaikka saisimme rikottua tuon yhtä aikaa sivuilla ”olevien” määrän ennätyksen, joka on 9 kpl ja kesäkuulta 2003. Kaikki web-sivujen keskusteluthan eivät ole toki tarkoitettu julkaistaviksi Nyytisissä, mutta hauskimmat niistä kannattaa toki myös painaa, sillä kaikki kiltalaiset eivät varmastikaan pysty tai välitä käydä internetissä. Sekä Nyytisten, että keskustelupalstan jutut voivat täydentää toinen toisiaan, mikä varmasti koituu kaikkien 2CV:n ystävien hyväksi.

Kiltatapahtumat ovat jo tämän vuoden osalta päässeet hyvään alkuun. Kisamestariosakilpailuitahan ovat kaikki kiltakalenteriin merkityt tapahtumat, joissa kisaillaan. Kilpailu on kovaa ja vain osallistumalla voi voittaa. Muistammehan toki, että voittaminen ei ole näissä kisoissa tärkeintä, vaan mukava yhdessäolo ja osallistumisen riemu. Jottei menisi liian ryppyotsaiseksi on hyvä muistaa seuraava oululainen jääkiekkoareenoillakin hyväksi havaittu aforismi: ”Hilipakka mieli on paras ryppyvoije”.

Tämän teille kirjoitti, ei enää niin kipsissä oleva mutta hieman vielä ontuva,


Oltermanni
-Matti vm55-PÄÄKIRJOITUS 2/2005

Lukiessasi tätä kirjoitusta on Killan kevätkokous jo takana päin. Toivottavasti kollegium on tehnyt viisaita päätöksiä ja Killan talous lepää sillä vankalla pohjalla johon olemme vuosien saatossa saaneet tottua. Näiden hieman virallisempien yhdistyksen pakollisiin kuvioihin liittyvien asioiden jälkeen onkin mukava luoda katse tulevan kesän Kiltatapahtumiin.

Kuten kiltakalenterista voimme huomata tarjontaa on runsaasti ja uskonkin, että sieltä itse kukin löytää itselleen ja perheelleen parhaiten sopivat tapahtumat. Toivottavasti saamme tänäkin vuonna ajella kiltatapahtumista kohti kotia hymy huulillamme ja monia uusia ja mukavia kokemuksia rikkaampana. Aivan varmasti saamme myös uusia tuttavuuksia, etenkin te uudet kiltalaiset.

Muistammehan toki kaikki sen, että oma viihtymisemme tapahtumissa ei ole pelkästään järjestävän jaoksen harteilla, vaan siihen vaikuttaa hyvin pitkälle se oma asenteemme jolla olemme liikkeellä. Minusta ainakin on mukavaa antaa järjestäjille positiivista palautetta, jos siihen on yhtään aihetta ja ainakin tähän saakka näin on aina ollut.

Nyytisten sivuiltakin olisi mukava lukea näitä matkakertomuksia kiltatapahtumiin. Sen matkan ei aina tarvitse olla ajallisesti eikä kilometreissä mitattuna kovinkaan pitkä kun siellä jo tapahtuu mitä hauskempia asioita. Tarttukaa hyvät kiltalaiset rohkeasti ”kynään” ja kertokaa meille muillekin kokemuksistanne.

Lienee jälleen kerran paikallaan palauttaa kaikkien mieleen se tosiseikka, että kun taivallamme kulkimellamme tuolla liikenteessä, olemme näkyvänä esimerkkinä tästä meitä kiltalaisia yhdistävästä kiireettömästä ja leppoisasta 2 CV-elämäntavasta. Onhan jopa mahdollista, että saamme osan tästä asenteestamme tarttumaan kanssa-autoilijoihimme. Ainakin saamme hymyn heidän huulilleen, jos ei muuta.

Kissakaan ei pelkällä kiitoksella elä ja niinpä ehdotankin, että taputtelisimme niitä meille niin rakkaita kulkimiamme vasta sen keväthuollon jälkeen, ennen kuin starttaamme kohti kiltatapahtumia. Näin ne meidän ”kulkukissamme” kehräävät paremmin ja pitempään.

Turvallisia ja kiireettömiä sätkäilykilometrejä, missä sitten kuljettekin.


Oltermanni
-Matti vm55-PÄÄKIRJOITUS 1/2005

Vuosi on taas vaihtunut ja uusi lehti kääntynyt myös Kiltaelämässä. Vietämme juhlavuotta monellakin tavalla. Nyytiset täyttää 30 vuotta, raati on uudistunut yhdellä kerralla enemmän kuin pitkään aikaan ja Kilta elää ja voi hyvin. Kiitos tästä kaikesta kuuluu teille hyvät Suomen 2CV-Kilta ry:n jäsenet.
Kuten lehden kannesta saatoit huomata, siinä oli jotain nostalgista, ainakin meille keski-ikäisille kiltalaisille. Aivan oikein. Se oli ensimmäisen Nyytisen kansi vuodelta 1975. Tämä lehden juhlavuosi tulee huipentumaan syksyllä julkaistavaan juhlanumeroon. Vuoden aikana ilmestyvissä numeroissa tullaan muistelemaan noita aikoja 30 vuoden ajalta.

Vaihtelu virkistää, kuten sanonta kuuluu. Toivottavasti se pitää paikkansa myös uuden raadin kohdalla. Tarkoituksena on, että raati tulee esittäytymään Nyytisten sivuilla kuluvan vuoden aikana. Tämän lisäksi raatilaisilla on tarkoitus näkyä jaosten järjestämissä tapahtumissa mahdollisuuksien mukaan. Tulkaa arvon kiltalaiset nykäisemään hihasta ja juttelemaan jos emme itse älyä esittäytyä. Tulette kyllä huomaamaan, etteivät raadin jäsenet ole ns. rivikiltalaisia kummempia, ehkä jos mahdollista, vain hieman pölöjempiä, niin kuin meillä täälä Oulusa päin ruukataan sanua.

Yhtenä Killan elonmerkkinä on Kiltatapahtumien lisäksi se, että koska kulkimet on luotu kulkemaan, niin monet kiltalaiset suuntaavat rakkaan kulkuneuvonsa keulan taas kesän tultua kohti uusia seikkailuja. Avun tarve/antaminen tavalla tai toisella saattaa yllättää kenet tahansa. Tähän on oiva apu keksitty. Jälleen Kilta julkaisee Apua-Help kirjasen, johon myös jokainen meistä voi niin halutessaan antaa yhteystietonsa. Muistattehan, että ”Kiltatoverin etu on ennen omaa etua” kuten protokollassa on mainittu.
Tänä vuonna pidetään jälleen kansainvälinen 2 CV- ystävien maailmankokous, järjestyksessään 16. tuolla Skotlannin maisemissa. Uskon, että jäsenistömme on jälleen paikan päällä runsain joukoin edustamassa Kiltaamme. Näin ne vuodet vierivät 10-kokousta muistellessa, ja 20-kymppisen lähestyessä. Jos tuo 20-kymppinen halutaan Suomeen, alkaa jo olla ennakkovaroituksen antamisen aika tulevan maailmankokouksen edustajistokokouksessa.

Lopuksi haluan toivottaa oikein antoisaa alkanutta vuotta teille kaikille seuraavan lauseen myötä.

”Hyvien perinteiden vaaliminen ei ole este edistykselliselle kehitystyölle. A.C.”


Oltermanni
-Matti vm55-
Copyright 2005 Suomen 2CV-Kilta ry.